Topptur Nordvest: midler til skogrydding

Visit Nordvest og Romsdal Reiseliv og Handel (RRH), har i fellesskap satt i gang et tiltak for å øke kvaliteten på skiopplevelsen for lokale og tilreisende skigjester. Målet er at vår region skal bli ansett som et av de beste stedene i landet for å komme seg ut på topptur. Med et kontinuerlig arbeid med ryddig av nye- og vedlikehold av eksisterende traseer vil regionen bli et ettertraktet område for denne type vinterturisme.

Bakgrunn
Alpin skiferdsel i regionen øker, noe som også har ledet til at flere og flere etablerer seg i regionen som skiguider. Overnattingsteder har også økt fokus på vintersesongen og skiturisme. Ifølge statistikk fra norsk sportsbransje er kategorien «randonee» den mest økende kategorien innen vintersport. Sunndal kommune har etablert tre store parkeringsplasser tiltenkt helårsbruk.  Behovet og ønsket har kommet fra skikjørere, og ryddingen av skog på Brandstad i Øksendalen mot Fløtatind har et 30 års perspektiv på trassene. Klimaet er i endring og vi har gode, men variable vintrer. Lengre sommer og høyere temperatur gir lengre vekstsesong. Noen steder er det mindre beitedyr enn før, derav også et kulturlandskap i endring.  Rydding av definerte områder gir ikke varige sår i naturen. Alt som ryddes eller kappes ned, vokser opp igjen. Rydder man gode, åpne traseer der den store skogen står, og den vesle skogen (underskog /rydninger) blir maskinelt ryddet, kan en bruke geiter med «NoFence» klaver til å gjøre vedlikeholdsarbeidet. Fjerner man underskog gjør man opp- og nedturene bedre og lettere under alle værforhold. Er det snøvær og dårlig sikt har både guidede grupper og andre som er på skitur trygge steder å stå på ski med god sikt, samt god og trygg snø. Skifolk vil også naturlig søke til trygge og gode plasser å stå på ski i stedet for å gå til fjells. Vi gir med andre ord bedre arbeidsvilkår for skiguider og skigjesten en bedre opplevelse. Det øker sjansen for at skigjester kommer tilbake, og på den måten virker det positivt for flere som vil drive med næring. Ringvirkningene når naturligvis butikker, kafeer, overnattingsplasser, tog og buss.

Hvem kan motta støtte  
Visit Nordvest og RRH støtter tiltak som bidrar til å nå målsettingen for prosjektet med kr 20.000,- per søknad. Lag/organisasjoner/bedrifter som ønsker å bidra med rydding av skog til skitraseer kan søke. Midlene skal brukes til å gjøre tiltak som ikke er direkte knyttet til heisbaserte opplevelser. Viktig at tiltakene blir avklart i forkant og akseptert av grunneier i tiltaksområdet. Søkere er ikke begrenset til å være fra Rauma, men hele Visit Nordvest sitt nedslagsfelt (Nordmøre & Romsdal).

Søknad må inneholde

  • Kort beskrivelse av området det skal ryddes.
  • Indikere på kart hvilke områder som ryddes jevnlig.
  • Indikere på kart hvilke nye områder som planlegges å ryddes. Visit Nordvest og RRH vil gjerne bistå med innspill fra skimiljøet med tanke på hvor det er ønske om rydding.

Kort rapport etter gjennomført rydding, gjerne med bilder el. annen type dokumentasjon sendes til RRH for utbetaling av midler, info@visitandalsnes.com.

Link til søknadsskjema.

Søknadsfrist: fortløpende.


torunndyrkorn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..